vaccination mot svininfluensan.

Jag har fått flera frågor hurvida jag tänker vaccinera mig mot svininfluensan eller inte. Jag är inte särskilt påläst, och har inte heller pratat med någon läkare om detta. Det jag skriver i detta inlägg är alltså enbart egna tankar.

Bakgrunden till varför många ställer sig frågan är att vaccinet kan utlösa sjukdomen GBS. Det är ingen vanlig företeelse, men det händer.

Det skrivs väldigt mycket om svininfluensan. Skräckexempel tas upp. De dolda fallen tas inte upp - de finns ju inte i någon statistik och kan inte mätas. Givetvis ska man vara varsam, men jag känner mig inte rädd för svininfluensan. Jag har en större fasa för sjukdomen Guillain Barré Syndrome, som nära intill fick mig att trilla av pinn - både psykiskt och fysiskt.

Men man ska komma ihåg att sjukdomen också kan utlösas av infektioner. Svininfluensan är en infektion. Bara för att man väljer bort vaccinationen går man inte säker. Och ska jag vara ärlig så tror jag inte att risken för att drabbas varken blir större eller mindre. Jag tror att vi alltid går omkring i samma riskzon (1 på 100 000), oavsett vaccination eller inte. GBS är ju ingen sjukdom som endast fås av vaccinationen mot svininfluensan.

Varför det är så på tapeten beror väl lite på 1976 års svininfluensa, då 500 personer i USA fick GBS - och 25 dog. Om sjukdomen utlöstes av vaccinet eller av själva sjukdomen har inte framgått för mig. Det man inte får glömma är att det inte bara är detta vaccin som kan utlösa sjukdomen GBS - utan även andra vaccin. Hur som helst är vaccinet för svininfluensan inte detsamma som för 33 år sedan, glöm inte det.

Jag känner mig egentligen lite likgiltlig. Pest eller kolera. Men jag kommer att avstå vaccin. Lite naivt sagt så testar jag hellre på svininfluensan än tar mig an GBS igen.

Risken är liten. Men den finns. Jag vill inte avskräcka någon från varken det ena eller det andra. Vaccinationen är ändå här för att stanna upp en epedemi.

Rådgör med läkare.
Det här är bara mina tankar och funderingar. Och känslor. Sett ifrån ögon som tillhör en tjej som har haft Guillain Barré Syndrome - en ovanlig sjukdom.