Guillain Barré - vad är det?

Många vet nog inte riktigt. Kanske dags att berätta. Jag blir också lite fåordig när jag ska beskriva. Hur ska man förklara på ett bra sätt? En nervsjukdom.

Bakterier eller virus kan aktivera vävnadsupplösande ämnen i kroppen. Vid gbs "attackerar" dessa nerverna, och nervsignalerna når inte fram till musklerna. Därför tappar man reflexer, känsel och muskelstyrkan.

För att göra det enkelt, både för er och för mig, så citerar jag här ifrån
http://www.gbssverige.com/:

Guillain-Barrés syndrom är en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver, en så kallad inflammatorisk neuropati. Den kännetecknas av tilltagande svaghet i ben, händer och armar samt bortfall av känsel och reflexer.

Det typiska är att symtomen är symmetriska, båda benen och armarna drabbas likartat. Även ansiktsnerven kan angripas med en ensidig eller dubbelsidig ansiktsförlamning. Dessutom kan nervtrådar som kontrollerar de icke viljestyrda funktionerna i kroppen, som till exempel hjärtrytm och blodtryck, drabbas.

Andningsmusklerna påverkas i varierande grad. I 20-30 procent av fallen kan respiratorvård bli nödvändig.

Trots modern behandling avlider cirka fem procent i den akuta sjukdomsfasen på grund av störningar av hjärtrytmen eller andningsstopp.
Kulmen i sjukdomsprocessen nås i de flesta fall efter två till fyra veckor. I svåra fall kan patienten bli helt förlamad under en period.
GBS är den vanligaste sjukdomen i perifera nervsystemet, som kan ge neurologiskt betingade
muskelförlamningar.
Det är vanliga infektioner i halsen, luftrören, magen eller urinvägarna, som kan föregå GBS. De första symtomenkan uppträda efter en till sex veckor efter det att infektionen har börjat.
[...]
En bakterie som ofta nämns som en risk är campylobacter jejuni, som normalt finns i mag- tarmkanalen, men som ibland kan ge diarré via till exempel kyckling. Bland misstänkta virus finns herpesviruset Epstein-Barr, adenovirus som ger infektioner i övre luftvägarna, HIV-virus och hepatit B-virus.
Andra GBS-utlösande faktorer är infektion med Mykoplasma som orsakar luftvägsinfektioner, klamydia, vissa streptokocker samt cancersjukdomen Hodgkins lymfom.


(http://www.gbssverige.com/)0,00001% - får GBS varje år. Det är alltså 1 på 100 000.
2,4-6,4% - avlider

15-20% -
behöver andningshjälp med respirator
15-30% - som ligger i respirator med gbs överlever inte

15% - har kvar något handikapp
80% - blir helt symtomsfria
3% - får återfall av gbsHur många liv har man?
änglavakt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback